Время 09:39  Дата 10.02.2020

"Золота малина":у Лос-Анджелесі готуються до "премії ганьби"


40 років тому американський кінокритик Джон Уілсон придумав анти-премію, як жарт.


День "Оскара". У Лос-Анджелесі сьогодні оголосили володарів головної кіно-премії світу. Інтригу зберігають до останнього. Підсумки голосування поки що знають лише три людини у світі.

Тим часом, номінанти анти-премії "Золота малина" - уже відомі. Дмитро Анопченко стежить за останніми новинами.

Все відбудеться вже сьогодні. І за пів дня, які лишилися до масштабної трансляції, телевізійники мають до дрібниць відпрацювати кожен рух камери і перевірити кожен кадр.

Ось такий має зараз Голлівудський бульвар Лос-Анджелеса. Червоний килим вже повністю розстелили, - лише до останнього тримали його під целофановою плівкою, щоб зберегти до дня церемонії. Квартал (де в прямому ефірі зірки крокуватимуть під пильним наглядом папарацці, акторів сюди подвозитимуть лімузинами) - повністю перекрито, пройти сюди можна тільки організаторам, пресі (а журналістів як завжди чимало), та фанатам, що сидітимуть на трибунах - їх пропускають за спеціальними запрошеннями, частину яких розіграли в інтернеті серед всіх охочих.

Єдина загроза - погода. Весь тиждень тут дуже тепло, +16...17 градусів, і сонячно. Тож попередньо над червоною доріжкою навіть не збиралися дах встановлювати. Але зараз все змінюється, саме на вечір неділі , за місцевим часом, за прогнозом - дощ, та ще й сильний. Тому доводиться все ж змінювати плани. І над оскарівським "знімальним майданчиком" натягнуть прозоре пластикове покриття. Хвилюючись навіть не стільки про глядачів чи гостей, а в першу чергу про освітлювальну техніку, а тут - сотні софітів.

І хто дощу радітиме, - так це актори та режисери, що отримали замість "Оскара" жартівливий приз за найгірший фільм року - "Золоту малину". Тоді можна буде приховати сльози розчарування на обличчі, видавши їх за краплі дощу, - жарт звісно, але отримати "Малину" замість "Оскара" і дійсно - приниження. Кому вона цього року дісталася і які прогнози букмекерів щодо переможців?

На відміну від "Оскара", де кожна статуетка ще й витвір мистецтва, "Золоту малину" щороку виготовляють вручну, покриваючи пластиковий приз золотою фарбою з балончика. Відзнака за найгірший фільм і не має бути дорогою - за правилами, її вартість всього-то 5 доларів.

40 років тому американський кінокритик Джон Уілсон придумав анти-премію як жарт. Але Голівуд випускає так багато "кіношного непотребу", що ідея за день до "Оскара" відзначати гірших, всім сподобалася.

Представлення номінантів теж завжди максимально смішне, - щоб підкреслити - на відміну від "Оскара" з його мільйонними витратами на організацію і пафосом Червоної доріжки, "Малина" - премія народна. Адже проголосувати за "найгірший фільм", "найгірших акторів" чи "найгірший сценарій" може кожен, хто заплатить 40 доларів.

Лідер за кількістю номінацій (одразу вісім) цього року фільм "Кішки" - адаптація знаменитого бродвейського м'юзикла, на який витратили 95 мільйонів доларів і навіть двох третин від цього - в прокаті зібрати не змогли, не кажучи вже про прибутки.

А на звання "найгіршого актора" за традицією висунули Сільвестра Сталлоне - у нього за акторське життя набралось 10 номінацій і 4 пластикові "премії". Тож актор навіть хвилюватися через це вже перестав

"Ти ніколи не знаєш - буде це мистецтво, чи успіх, чи на 100 відсотків повний провал. Навіть коли фільм вже повністю завершено. Ось не знаєш - і все!", - наголосив Сільвестр Сталлоне, кіноактор.

Тим більше, що компанія у Сталлоне цього року "зіркова" - номінації на "Малину" в акторських категоріях отримали і Кіану Рівз, і Джон Траволта, і Енн Хетуей.

Що ж стосується фільмів кращих, то імена переможців і дійсно - найбільша таємниця кіноакадемії, ніколи не буде навіть жодного натяку, зрозумілі лише тенденції.

"Кіноакадемія серйозно розширила свій склад останніми роками, втім - всі ці "Новачки" все одно будуть голосувати в унісон зі "старими" кіношниками, які і визначають і переможців і тренди", - переконаний Джонатан Кунц, професор Школи театру, кіно і телебачення.

Тож орієнтуватися можна хіба що на прогнози букмекерів - вони вважають, що статуетку за найкращий фільм і режисуру отримає стрічка "1917-й", пророкують перемогу Хоакіна Фенікса за роль у "Джокері" і Рене Зеллвегер за "Джуді".

Кажуть, що Лора Дерн зі "Шлюбної історії" та Бредд Пітт за "Одного разу в Голлівуді" отримають "Оскарів" за ролі другого плану. Але не варто забувати - торік букмекери правильно передбачили всього 12 номінацій з 24. Тож варто просто дочекатися оголошення підсумків, там можуть бути сюрпризи.



Адрес новости: http://siteua.org/n/662354